Wat is asbest

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor verschillende natuurlijke mineralen die bestaan uit microscopische naaldachtige vezels. Deze stof is heel gemakkelijk te winnen en is op heel veel plaatsen van de wereld te vinden. Asbest is heel slijtvast, zuurbestendig, brandwerend en isolerend. Het heeft inderdaad een heleboel aantrekkelijke eigenschappen en het is bovendien een hele goedkope stof. Omdat deze stof zoveel goede eigenschappen heeft is het in het verleden heel veel gebruikt, en is het zelfs verplicht geweest. Asbest is in heel veel producten verwerkt de afgelopen jaren, om een indicatie te geven in welke mate deze stof is gebruikt. Per volwassen Nederlanders is zon 70 kg asbest gebruikt in alle vormen en maten. Er wordt ook geschat dat er in zo’n 3500 verschillende productsoorten asbest is verwerkt.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Asbest heeft heel veel voordelen, zoals je hier boven gelezen hebt, maar asbest heeft ook een groot minpunt. Als deze kleine vezels door de lucht zweven en ze worden ingeademd is dat schadelijk voor je longen. Iemand die langdurig veel asbest inademt, heeft grote kans op lonkanker of longvlieskanker. Het treedt niet gelijk op, meestal na tientallen jaren komen de klachten. Vooral de mensen die deze asbest hebben geplaatst bij het isoleren of instaleren hebben grote kans dat zij dit vaak en veel hebben ingeademd. Vroeger waren deze risico’s nog niet bekend, maar tegenwoordig gelukkig wel. Asbest wordt niet tot nauwelijks meer gebruikt. Er zijn wel bedrijven die gespecialiseerd zijn op het gebied van asbest opruimen en verwijderen. Bekijk deze website als je op zoek bent naar een specialist.

Het laten verwijderen van asbest

Omdat asbest slecht is voor de gezondheid, wanneer de deeltjes in de lucht rondzweven. Wil de overheid dat in 2024 Nederland geen asbest daken meer heeft, dit is dan ook verboden. Asbest dient op de juiste manier verwijderd te worden, om ervoor te zorgen dat het bij de verwijdering niet in de lucht terecht komt. Daarom moet je asbest ook nooit zelf verwijderen, laat dit doen door een erkend en ervaren bedrijf met de juiste mensen en apparatuur. Milieu-control is zo’n erkend en ervaren bedrijf, zij zijn gespecialiseerd in het verwijderen van asbest, ook wel asbestsanering genoemd. Dit bedrijf is betrouwbaar en goedkoop, dit bedrijf is altijd flexibel en denkt graag mee om met de goedkoopste en snelste manier de woning asbestvrij te maken. Wil je graag meer weten over het verwijderen van asbest of ben je benieuwd naar de kosten neem dan gerust contact op.