Waarom Nederlanders zoveel koffiedrinken.

Nederland is de grootste koffiedrinker van ieder land in Europa. Dit is na het Europees kampioenschap voetbal in 1988, onze enige echte grote prijs. Het enige waar wij gezamenlijk in uitblinken op dit moment, is het drinken van koffie. In dit artikel vind je een aantal redenen waarom Nederlanders zo van koffie houden.

 

De eerste reden is dat de koffie op dit moment simpelweg niet uit ons systeem is weg te denken. Heel veel Nederlanders drinken op vaste momenten een kopje koffie. Dit is bijvoorbeeld bij het ontbijt, na het avondeten of tussen de middag. Doordat het in ons systeem zit kunnen wij hier moeilijker vanaf komen.

 

Het gene waarom de koffie zo moeilijk uit het systeem komt is de cafeïne. Dit is een stof die in de koffie zit, die ervoor zorgt dat je een soort kleine energieboost hebt. Deze energieboost is voor veel mensen zo fijn dat het soort van verslavend werkt. Hierdoor is de koffie nog veel lastiger weg te denken.

 

De grote vraag is dan ‘Waarom zit de koffie überhaupt in onze systemen?’. Hier zijn een aantal theorieën over. De eerste theorie is het feit dat de koffie zelfs verbonden is aan de cao’s van veel mensen in Nederland. Koffie is namelijk verplicht gratis aanwezig op de werkvloer. Het feit dat de cafeïne een energieboost geeft, en dit handig is op de werkplek, is een dodelijke combinatie. De cafeïne maakt de werknemers stukjes scherper.

 

Een andere reden zou kunnen zijn dat er zoveel koffie gedronken wordt doordat de werkdruk zo hoog is. Dit is bewezen in landen als India, dat wereldkampioen koffiedrinken is, waar de werkdruk enorm hoog is. Het is echter nooit bewezen dat de werkdruk in Nederland dusdanig hoog is.

 

Al met al maakt het ons Nederlanders echt niet uit. Een dure cappuccino, koffiecupsof een een alternatief dolce gusto cups. Zolang de koffie aanwezig blijft op de werkvloer, en er cafeïne in zit, komen wij nooit van de koffie af. Kortom we blijven voor altijd verbonden aan de koffie.