Tegenslagen verwerken

Leven met hoog sensitiviteit is lastig. Veel mensen zullen hoog sensitieve personen niet begrijpen omdat ze denken dat deze personen zich aanstellen. Dat kan het voor een hoog sensitief persoon erg lastig maken om met andere mensen om te gaan. Er zijn veel HSP boeken geschreven, waar je veel handige tips kan uithalen om te leven met hoog gevoeligheid. Een belangrijk aspect in het leven van een hoog sensitief persoon is omgaan met ingewikkelde situaties. Voor hoog sensitieve personen kunnen ingewikkelde situaties leiden tot depressie. Tegenslagen en teleurstellingen zijn daar grote aanleidingen toe. In dit artikel lees je een aantal tips hoe om te gaan met tegenslagen in het leven van een hoog sensitief persoon.

Bij een tegenslag is er altijd sprake van een verwachting. De verwachting wordt niet gehaald waardoor er een teleurstelling is. Omgaan met teleurstellingen kan je voorkomen door een van de volgende twee dingen aan te passen.
De inspanning of de verwachting. Door je inspanning te verhogen kan je wel aan de verwachting voldoen waardoor je geen tegenslag zult hebben. Je kan er ook voor kiezen om de verwachting te verlagen. Dit haalt de drempel omlaag zodat je de verwachting wel zal halen. Door een van deze aan te passen zal je de verwachting dus wel waar maken. Het is makkelijker om de verwachting te verlagen maar bevredigender om de inspanning te verhogen om de verwachting te halen.

Daarnaast is het ook belangrijk om geduld te hebben. Als je een verwachting niet in een keer haalt zal je geduld moeten hebben en wachten op een volgende kans. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je niet aan de verwachtingen hebt voldaan. Daarom is het belangrijk om rust te nemen en hier uitgebreid de tijd voor te nemen om erachter te komen wat er mis is gegaan.

Alleen via deze manier zorg je ervoor dat je tegenslagen beter kan begrijpen en zal verwerken.