Relatietherapie helpt

Een relatie is lang niet altijd gemakkelijk. Het is ook niet meer vanzelfsprekend om een lange relatie te hebben. Een ontwikkeling die de laatste jaren steeds duidelijker wordt. En als iets niet meer vanzelfsprekend is, komen er keuzes en mogelijkheden. Dan kan je jezelf afvragen wat een goede keuze is. En die bestaat niet. Er zijn alleen consequenties verbonden aan keuzes en dat besef je pas goed als je ze ervaart. Dus wat je ook kiest, het is altijd goed.

Gezamenlijke geschiedenis

Een relatie is vooral een gezamenlijke geschiedenis die je met elkaar opbouwt. Een film waarin jij en je partner de hoofdrol spelen. Belangrijk voor de kwaliteit van de relatie is of er voldoende waardevolle en liefdevolle momenten in die geschiedenis voorkomen. Of ligt de nadruk op de ergernissen, de gemiste kansen, dat wat je niet hebt kunnen doen. En hoe is de relatie begonnen, kunnen partners teruggrijpen op een beginperiode van liefhebben en vertrouwen. Relaties kunnen op heel verschillende manieren werken: grote verschillen tussen partners en veel eigen ruimte, tot grote gelijkenissen en grote gezamenlijke ruimte en emotionele afhankelijkheid.

Interactie binnen de relatie

Belangrijk is dat je durft te kijken naar wat jullie beiden doen in de relatie. Bijvoorbeeld: ik doe dan altijd een stapje achteruit en jij een stapje vooruit. Is dat wat jullie allebei willen en wat maakt dat dit patroon er altijd is? Weet je dan eigenlijk wel wat je wil en doe je dat ook? Of ben je bij voorbaat bang voor de reactie van de ander? Gezamenlijke therapie kan een waardevolle stap voorwaarts zijn om tot nieuwe inzichten te komen.